dilluns, 13 de juny del 2011

Museus MACBA I CCCB

Baixant per la Rambla, a la dreta trobem el carrer del pintor Fortuny que ens portarà fins uns dels museus més visitats de Barcelona, MACBA I CCCB.
Als antecedents de l'actual Museu d'Art Contemporani de Barcelona es remunten a l'any 1959, quan el critic d'art Alexandre Cirici va defendre la necessitat de crear un museu d'art contemporani a Barcelona. Ell i Cesáreo Rodríguez Aguilera ban portar a cap un grup de persones que van començar a reunir una col·lecció amb el objectiu de que servis com a base per al futur museu.


L’any 1986 l’Ajuntament de Barcelona, amb Pascual Maragall al capdavant, li va proposar a l’arquitecte nord-americà Richard Meier que es fes càrrec del projecte del nou museu.

Finalment, l’any 1987, es va constituir la Fundació Museu d’Art Contemporani, i es va inaugurar l’any 1995.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) és un centre cultural situat al barri del Raval de Barcelona. Te com a finalitat principal la ciutat i la cultura urbana, organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, cicles de cinema, cursos, conferències, i fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatges, intentant generar debat, pensament i reflexió al voltant de la ciutat i l'espai públic com també sobre els temes que vertebren l'actualitat. És, també, un espai obert a creadors, entitats, i programadors independents amb els quals s'han anat creant vincles al llarg dels anys. Depèn d'unes associacions econòmiques públiques creades conjuntament el 1988 entre l'Ajuntament i la Diputació. 
El CCCB ocupa part l'antic edifici de la Casa de Caritat, creada l'any 1802 i que va funcionar com a tal fins l'any 1957. La reforma és obra dels arquitectes Helio Piñon i Albert Viaplana.
Tornant cap a la Rambla, pel carrer del Carme trobem una església, anomenada Betlem. Aquesta església pertany a l'estil Barroc, ja que els colors són molt vistosos i predomina el daurat. Va ser l'església dels jesuïtes fins a la seva expulsió d'Espanya l'any 1767, i havia format el nucli d'un conjunt d'edificis d'aquest orde. Està construïda al mateix lloc que una església anterior del 1553 incendiada el 1671.
Travessant la Rambla trobem el carrer de Portaferrisa, on al començament trobem un mosaic que ens mostra un tros de l'antiga muralla. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada