diumenge, 12 de juny del 2011

Les Rambles

La paraula "rambla" és un terme d'origen àrab (rámla) que expressa la idea bàsica d'areny o sorral. Segons la definició del diccionari, la paraula rambla té dos significats molt interrelacionats. Per una banda fa referència al "llit de riu o de torrent cobert d'arena o de pedres procedents de les avingudes"; d'altra banda, al·ludeix també a un "camí o carrer destinat a passeig, generalment obert damunt un antic llit de riu o de torrent". La rambla de Barcelona s'identifica amb aquestes dues definicions ja que el seu recorregut condueix fins el mar i alhora és un llarg però agradable passeig per on la gent s'entreté mentre contempla els aparadors de les botigues.
A la rambla hi hem diferenciat quatre trams que a mesura que hem anat baixant per ella: la Rambla de Canaletes, que es caracteritza per La Font de Canaletes, que és un dels símbols més significatius de Barcelona, la Rambla dels Estudis, que s'anomena així, perquè deu el seu nom a l'avui desaparegut Estudi General, antecessor de la Universitat barcelonina, la Rambla de les Flors o de Sant Josep, que el seu nom real és la Rambla de Sant Josep, però el famós escritor català Josep Mª de Segarra li va posar el nom que té actualment ja que les seves botigues de flors són mundialment conegudes, la Rambla dels Caputxins, anomenada així perquè es veia plena de "gent de baixa estopa" i la gent acomodada que anava a l'Òpera, la Rambla de Santa Mònica, que és el vestíbul del port, on s'ubica la parròquia amb el mateix nom i per últim, la Rambla de Mar. En total, la Rambla té una llargària de 1190 metres.

Archivo:Spain.Barcelona.Les.Rambles.svgEn aquest agradable passeig que ens porta fins al Port de Barcelona ens trobem amb moltes i diferents figures humanes que, maquillats i vestits amb disfresses, representen a personatges coneguts als que si els llences alguna moneda, fan moviments propis d'aquests i prenen per a nom estàtues humanes.


Tocant a la Plaça Catalunya hem topat amb el primer tram de la Rambla que és força conegut per tots els barcelonins i també per la gent que la visita. Aquest tram s'anomena Rambla de Canaletes ja que al mig hi hem trobat la font de Canaletes que té una placa amb la següent dita: "Si beveu aigua de la font de canaletes sempre més sereu uns enamorats de Barcelona i per lluny que us n'aneu, tornareu sempre." Pel Barça, és el punt de trobada dels barcelonistes cada cop que hi ha un triomf a celebrar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada