divendres, 10 de juny del 2011

Les Rambles

Baixant per la rambla, trobareu un petit carreró que us portarà a la plaça reial, un indret bonic i molt tranquil on s'hi troben unes de les primeres obres de l'arquitecte Antoni Gaudí i Cornet, uns fanals dissenyats per ell a l'any 1879 on estan representats  el déu romà Mercuri i dues serps que, segons la mitologia, estaven lluitant entre elles i Mercuri les va separar pacíficament.

En aquesta plaça també s'hi troba una altra obra sobre la mitologia, aquesta vegada grega. Es tracta d'una font anomenada Font de les tres Gràcies on estan personificades les tres gràcies, Áglae o Aglaya, Eufrosine i Talía, filles del déu Zeus i la nimfa Eurínome. Cadascuna d'elles representa la bellesa, jovialitat i l'esplendor però no se sap quina representa cada qualitat. 

Si t'entra gula o una mica de set, a la plaça reial s'hi troba La Glaciar, un bar que, durant l'època del franquisme, va tenir una gran importància per les reunions clandestines dels antifranquistes que s'hi duien a terme. si segueixes caminant per la rambla en direcció al port, trobaràs un edifici anomenat edifici de les drassanes, és una edificació d'estil gòtic, l'únic edifici civil d'aquest estil que encara es conserva, de l'època medieval que va ser construït durant el regnat de Pere el Gran entre els anys 1280/1300. Actualment acull la seu del Museu Marítim de Barcelona (mmb). Una drassana és el lloc on es construeixen i reparen els vaixells.
Una mica més avall, ja tocant al port, s'hi troba una de les estàtues més conegudes de Barcelona, el monument a Colom. El monument a colom és una de les estàtues més conegudes de Barcelona. Va ser construïda per Rafael Atché en homenatge a Cristòfor Colom i està situat a la plaça del Portal de la Pau, sobre una columna de ferro concevuda per Gaietà Buïgas i Monravà. la suma de la columna i l'estàtua mesura un total de 60 metres. L'estàtua representa Colom amb el braç dret estès i el dit índex assenyalant cap al mar. Inicialment es va dir que assenyalava Amèrica, però aquesta afirmació va crear polèmica ja que Amèrica està situada en sentit contrari a on assenyala el dit. Van sorgir llavors tres corrents d'opinió: la primera, segons la qual l'estàtua s'ha d'entendre com una metàfora, afirma que la intenció del seu autor era que Colom assenyalés cap a Amèrica, però que el públic no hauria entès que el dit hagués assenyalat cap a la Rambla, terra endins, i per això va instal·lar l'estàtua assenyalant al mar. La segona opinió, molt similar a la primera, afirma que l'estàtua no assenyala a Amèrica, sinó el camí cap a Amèrica per mar, que és la ruta que va fer Colom partint del port de Palos de la Frontera (Huelva). I la tercera opinió és que l'estàtua no assenyala la ruta cap a Amèrica sinó cap a Gènova, la seva presumpta ciutat natal, i que està en línia recta seguint la direcció que marca el dit.
En el port de Barcelona, hi ha unes embarcacions anomenades golondrines que efectuen travesses pel port i pel litoral de Barcelona. La seva llarga tradició es remunta a 1888, any de la primera Exposició Universal de Barcelona. Les golondrines típiques, amb casc de fusta, fan un recorregut interior pel port. Les golondrines catamarans, per la seva banda, efectuen una travessia de 18 milles pel litoral, fins al Port Fòrum de Sant Adrià de Besòs.
A l'altre extrem del port, està situat  El Palau de Mar , un edifici típic de l’arquitectura portuària del segle XIX que es va construir entre els anys1880 i 1890 per acollir els antics Magatzems Generals de Comerç. Avui és la seu del Museu d’Història de Catalunya i del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya. Sota els arcs característics d’aquest esplèndid edifici, els establiments de restauració ofereixen els seus àpats als visitants que omplen, amb el bon temps, les terrasses que els restaurants despleguen sobre el moll, a tocar de les embarcacions amarrades.
A Barcelona hi ha moltes universitats, algunes de les més importants són: 
-UB (Universitat de Barcelona)
-UAB (Universitat Autònoma de Barcelona)
-UOC ( Universitat Oberta de Catalunya)
-UPC (Universitat Politècnica de Catalunya)
-UPF (Universitat Pompeu Fabra)
-URLL (Universitat Ramon Llull). 



En aquest itinerari, al voltant de les rambles hi hem trobat les seguents formes geomètriques que ens demanaven:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada